Geef je als consultant een eindejaarsgeschenk aan jouw opdrachtgever(s) en wat?

Door: Brosens 3-12-2019

Categorieën
:
TIPS & TRICKS,

De eindejaarsperiode komt eraan en dat is voor velen de ideale gelegenheid om zakenrelaties te bedanken. Met een geschenk tonen hoe dankbaar je bent voor een samenwerking of een kans die je het afgelopen jaar gekregen hebt, kan zeker een goed idee zijn. Wel is het belangrijk op de hoogte te zijn van wat wel of niet toegestaan is. Wat zegt de wetgeving en hoe voorkom je conflicten gelinkt aan omkoperij? Hoeveel mag een relatiegeschenk idealiter kosten en wat geef je dan wel of laat je beter achterwege?

De belangrijkste voorwaarden

Niet ieder geschenk is ook effectief een relatiegeschenk, toch niet voor de fiscus. Zorg ervoor dat je geschenk niet geproduceerd of verkocht wordt door de ondernemer waaraan je het geschenk richt. Ook is het belangrijk om te kiezen voor een relevant geschenk dat te kaderen is in jullie samenwerking. Idealiter heeft het geschenk een waarde die periodiek wordt aangeboden.

Financieel voordeel

Relatiegeschenken zijn 50% fiscaal aftrekbaar en kan je als consultant inbrengen. Toch wil dat niet zeggen dat je zomaar eender wat kan geven. Ligt de waarde van jouw geschenk hoger dan 125€, dan zal de ontvanger genoodzaakt zijn deze gift aan te geven aan de belastingen. Kies je ervoor om meer dan 50€ te besteden, is de BTW niet aftrekbaar. Geschenken onder de 50€ daarentegen zijn dan weer 100% aftrekbaar. Dit zijn al twee goede redenen om bewust onder de 50€ te blijven.
Denk je na het lezen van deze regeling dat het verstandig is om twee geschenken van 25€ te kopen? Lees dan zeker verder. De fiscus heeft een limiet op het aantal geschenken dat je mag geven per jaar en dat is max. één per beroepsrelatie.

Ons advies

Wij bij Recurv raden aan om één geschenk te geven met een max. waarde van 30€. Zo voldoe je aan alle regels die werden vastgelegd én voorkom je conflicten. Ook de ontvanger van jouw geschenk, zal blij zijn dat het geschenk niet te duur is. Dit duidt nog harder op het feit dat er geen bijbedoelingen verbonden zijn aan de gift en zo kan hij dit zonder schuldgevoel aannemen.

Enkele cadeautips

Wat geef je een ondernemer nu eigenlijk wel of zeker niet? Vermijd geschenken voor een specifieke doelgroep of sector, kies voor iets algemeen waar iedere ondernemer blij mee is. Zoals:

Geef de voorkeur aan een aankoop bij een lokale winkel. Dit kan een unieke waarde geven aan jouw geschenk.

Geef jij een relatiegeschenk? Wat? En van welke waarde?