Droom je van een eigen webshop en vind je van nul beginnen toch beangstigend? Wij geven tips!

Door: Brosens 22-10-2019

Categorieën
:
TIPS & TRICKS,

Veel (creatieve) freelancers in de digitale sector dromen ervan, naast hun dienstverlening, ook een goed draaiende webshop te hebben. Toch geven vele onder hen aan dat van nul beginnen toch een beetje beangstigend is. Daarom geven wij in de week van de bedrijfsoverdracht graag wat tips.

Ga voor een all-in-one pakket en neem een bestaande webshop over
Wil je knallende start maken met producten die regelmatig worden aangeboden in online shopping? Zoek dan uit of er bedrijven zijn die hun webshop, inclusief alle producten, in overname aanbieden.
Let wel op dat dit kostelijk kan zijn want je neemt het platform, de producten, de naamsbekendheid, de klanten, het bereik, etc. over. Ook is het moeilijk de gecreëerde afstand met klanten te verkleinen omdat het persoonlijke aspect niet aanwezig is. Bovenal zullen er weinig bedrijven zijn die een goed draaiende webshop uit handen geven. Doen ze dat wel, kijk dan uit en vraag voldoende cijfers op zodat je teleurstellingen voorkomt.

Er zijn verschillende platformen als overnameweb.be en bedrijventekoop.be waar je terecht kan.

Neem een bestaand platform over en voorzie zelf een persoonlijke touch
Het overnemen van een bestaand platform met een goed bereik en dit voorzien van een persoonlijke touch met eigen producten, is wellicht een betere oplossing. Hou er rekening mee dat de eerste strategische beslissingen in dit geval niet door jou gemaakt werden en dat je een bestaande (reeds uitgebouwde) strategie niet zomaar omgooit. Denk daarom op voorhand goed na over de richting die je uit wil met de webshop. Wat wil je bereiken? Welke cijfers heb je nodig om dit doel te behalen? Als wat voor shop wil jij verder bekend worden?

Als digital expert bepaal je de strategie liefst zelf, zodat je 100% achter deze aanpak kan staan. Probeer dus te zorgen bij de overname van het bestaand platform dat de basisprincipes in lijn liggen met de jouwe.

Kies voor een laagdrempelig alternatief
Er zijn ook genoeg andere alternatieven die je de kans bieden om alvast producten te gaan verkopen zonder grote investeringen te moeten doen, denk aan het populaire Amerikaanse platform Etsy. Eens dit goed loopt, kan je de volgende stap in je project nemen en een eigen webshop starten.

Heb jij een webshop of wil je er één? Hoe zou jij dit aanpakken?