Terug naar het overzicht

Met deze tips blijf je gemotiveerd tijdens een hobbelig ondernemerstraject

Categorieën: TIPS & TRICKS

Zelfs de grootste ondernemers komen vroeg of laat wel eens in een hobbelig gedeelte van hun ondernemerstraject terecht en daar is niets mis mee. Integendeel, dit kan ervoor zorgen dat je groeit. Als persoon én als ondernemer. Het gaat erom hoe je met eventuele tegenslagen of bezorgdheden omgaat en gemotiveerd blijft streven naar jouw goals. Vandaag organiseert UNIZO voor de 6de keer de “Dag van de Ondernemer”, hét ideale moment om onze tips met jullie te delen.

Besef dat je niet de enige bent

Het lijkt vaak dat alle ondernemers rondom je enkel grote stappen vooruitzetten en niet krijgen af te rekenen met hindernissen of tegenslagen, zeker in het digitale tijdperk waarin we leven en waarin successen gedeeld worden via sociale media. Besef op zo’n moment dat deze gedachte onjuist is. Ga jezelf niet wijsmaken dat je fout bezig bent, niet over voldoende talent en kennis beschikt of ondernemen niet voor jou is weggelegd. Vermijd de slachtofferrol en ga over tot actie. Bekijk wat het probleem precies is en hoe je dit kan oplossen.

Plan me-time en een bezinning

Zet een stap terug. Plan eerst een dag vakantie met veel ruimte voor ontspanning en ga daarna aan tafel zitten met een schrift. Noteer je zorgen, problemen, twijfels, bedenkingen, etc. Gaat het er echt zo slecht aan toe dan je zelf denkt? En wat kan je doen om hierdoor te geraken? Zoek naar oplossingen en vraag hierbij desnoods raad aan mensen die jou kunnen helpen. Berg negativiteit op en kijk vooruit.

Werk een stappenplan uit met de dingen die je eerst moet doen en ga stap voor stap te werk.

Maak een moodboard

Toegegeven, in moeilijke tijden is het soms lastig om vooruit te kijken. Maak een moodboard en vat hierin samen hoe jij jouw toekomst ziet. Schenk aandacht aan de motivatie van dit doel en voel de energie die je krijgt of zou krijgen bij het bereiken ervan. Zie je jezelf als een succesvolle ondernemer met een ambitieuze partner in een grote villa en peperdure auto? Geef dat visueel vorm en werp hierop een blik in tijden die net iets stroever verlopen. Het zou zo maar best kunnen dat jouw ondernemerstraject wat strubbelingen kent, maar je privéleven perfect loopt. Relativeren is dan de boodschap!

Focus op wat je al bereikt hebt

Sta niet te vaak stil bij dat wat niet lukt of loopt zoals gepland. Focus je op het groter geheel waarin je kijkt naar wat je al bereikt hebt en wat je in de toekomst nog kan bereiken. Soms gaat het juist moeilijk wanneer je te hard inzoomt op specifieke onderdelen van je ganse traject. Durf alles op dat moment van bovenaf te bekijken.

Het gaat niet altijd zoals je het zou willen, dat is bij iedereen zo. Heb je het moeilijk en geraak je er met deze tips niet uit? Ga dan eens een kijkje nemen bij Failing Forward, een project van de Vlaamse overheid waarin regelmatig getuigenissen gedeeld worden die jou misschien terug de juiste motivatie kunnen geven om te blijven vechten. Het zijn de doorzetters die het meest bereiken.
www.metfalenenopstaan.be

Heb jij tips die je met ons wil delen?

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Femke Brosens
Publicatiedatum
15-11-2019
Reads
299
Comments: No comments
Share: