Terug naar het overzicht

Freelance consultant worden? Deze clichés nemen wij voor jou onder de loep

Categorieën: TIPS & TRICKS

Het leven van een freelancer is perfect. Werken waar en waar je maar wil, veel geld verdienen en dus bijgevolg ook geen kopzorgen hebben. Genieten van vrije tijd met familie en alle middelen hebben om in een mooi huis te wonen, vaak genoeg op vakantie te gaan en jezelf te verwennen met leuke cadeaus. Heerlijk!

Hoewel dit ongelooflijk goed klinkt, willen we hier het beeld dat sommige ‘buitenstaanders’ hebben van het leven als freelancer, en de waarheid daaraan gekoppeld, toch even naast elkaar leggen. Hiermee willen we enkele cliché standpunten weerleggen zodat je goed weet waar je aan begint als je beslist om op zelfstandige basis aan de slag te gaan. Zo kan je afwegen of deze stap de juiste is in jouw carrière.

Veel geld verdienen

Laten we meteen met deze beginnen: veel geld verdienen. Het klopt dat iemand op zelfstandige basis meer geld kan verdienen dan iemand die in loondienst werkt. MAAR! Dit is niet altijd het geval. Er zijn best heel wat talenten die een prachtige carrière hebben weten opbouwen in een bedrijf en hier een aardige vergoeding voor in ruil krijgen.

Ook moet je er rekening mee houden dat een zelfstandige heel wat verantwoordelijkheden en kosten heeft vooraleer hij/zij tot het bedrag komt wat effectief netto overblijft. Hieronder vallen onder andere RSZ en belastingen waar bovenop nog verzekeringen komen. Daarnaast is het nemen van vakanties geen sinecure, ten eerste kan de freelancer op deze moment niet factureren en ten tweede zullen zij in deze periode de financiële buffer moeten aanwenden die zij hebben opgebouwd, net als bij periode van ziektes. Deze kosten heeft de traditionele werknemer niet. Ook bouwt hij/zij geen rechten op voor een pensioen en mag hij/zij een eindejaarspremie ook wel vergeten.

Een freelancer kan alsnog meer verdienen, maar trek deze conclusie niet te snel. Raadpleeg een boekhouder en becijfer je zaak voor je begint zodat je weet wat je nodig hebt om jouw financiële verwachtingen in te lossen.

Werken waar en wanneer je maar wil

Het klopt dat veel digitale experts hun werk in theorie overal ter wereld kunnen doen zolang ze hun computer en wifi hebben, maar dat maakt nog niet dat dit ook effectief mogelijk is in de praktijk.

Ondanks het feit we anno 2019 documenten digitaal kunnen raadplegen en gratis kunnen communiceren via Skype, zijn veel freelancers nog steeds fysiek nodig in een bedrijf. Klanten verwachten vaak dat zij ‘in house’ komen werken op een bepaald project en willen zo toch controle houden over hun samenwerking.

Heb je een ondernemingsnummer in België, word je ook geacht om min. 8 maanden hier te verblijven. Dit is een regel die vaak omzeild wordt, maar als er controle komt kan je wel in de problemen komen. Daarbij komt dat je in andere landen vaak ook niet zomaar mag werken. Die grote ‘American dream’ najagen door daar ter plaatsen te leven op inkomen vanuit freelancewerk? Dan ben je na 3 maanden weer terug. En zelfs dan overtreed je de wet. Met een toeristenvisum mag je niet werken en een visum om te mogen werken krijg je pas van zodra je min. 32 uren per week bij een Amerikaans bedrijf werkt. Vanuit België mag je dan weer niet factureren aan bedrijven in Zwitserland. Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd.

Geen kopzorgen hebben

Think again guys, sorry! De administratieve verplichtingen opgelegd door de overheid zijn niet te onderschatten, klanten die tijdig betalen zijn een unicum en concullega’s werken vaak onder de prijs om een specifieke opdracht toch binnen te halen.

Inzoomen doen we hier op tijdig betalen. Een freelancer beslist in principe zelf over de betalingstermijn, maar krijgt deze toch vaak opgelegd door de opdrachtgever. Hierin is 30 à 45 dagen na factuurdatum gangbaar het meest populair. Sommige opdrachtgevers houden hier (bewust of onbewust) geen rekening mee en betalen later. Je kan dan een herinnering sturen en kosten aanrekenen, maar als deze opdracht belangrijk is voor jouw carrière, sta je daar niet om te springen. Intussen moeten wel al jouw maandelijkse kosten betaald worden en dat kan soms kopzorgen met zich meebrengen, zeker bij beginnende freelancers.

PRO TIP 1: werk met een voorschot als je merkt dat het steeds dezelfde opdrachtgevers zijn die laat betalen.
PRO TIP 2: Stel samen met je boekhouder een cashflowplanning op, waarbij je rekening houdt met mogelijke vertragingen in betaling en het effect ervan op je zelfstandige activiteit.

Ben jij freelancer? Wat zijn jouw ervaringen met freelancen?

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Femke Brosens
Publicatiedatum
18-10-2019
Reads
942
Comments: No comments
Share: